Trädgården

Jag verkligen längtar tills huset är klart och vi kan fixa i ordning våran trädgård till Vår trädgård. Blommor vi skall ha, sten eller grusgångar, vilka träd, vilken häck? 

Det där med häck har vi varit ganska oeniga om Min syster har en Avenbok som jag verkligen gillar. Deras har vuxit helt galet snabb vilket vi vill den skall göra. Vi bor ju närmast stora vägen så vi vill ha något slags insynskyddat med framför allt så inte barnen springer ut! Mardröm. 
Denna häck är tänkt att gå på båda två kortsidorna tror jag, Bakstill vill jag ha någon mer blommig häck.
 
AVENBOK röstar jag för
Såhär står det på Häckspecialistens hemsida
"Avenbok är tät, vindtålig, robust, skuggtålig och lättskött. Avenbok är dessutom en väldigt snabbväxande häck, som kan växa upp till över 50 cm per år.
Avenbokshäck är perfekt att ha som vackert och stilrent insynsskydd. Bladen på Avenboken blir kopparbruna på hösten och majoriteten av bladverket behålls kvar över vinterhalvåret, innan nya skott tränger bort de gamla bladen."

Det låter ju himla bra. Jag tycker inte man behöver ha en vintergrön häck som står sig grön året om, alla vet ju att på vintern så är det sällan grönt ute. Bara det är något som markerar att här går gränsen. Avenboken är också något billigare

 

THUJA röstar Daniel för

 Såhär står det på Häckspecialistens hemsida
"Thuja occidentalis) är en mycket populär vintergrön häck i Sverige. Thuja Brabant är tät, vindtålig, robust och lättskött. Thuja Brabant är yvig i sin form.Tjänar väl att ha som vackert insynsskydd.
Barren sitter kvar året runt och därför ger Thuja Brabant ett ständigt insynsskydd."
 
Den är ju alltså grön året om. Kostar något mer i pengar, vet inte om den är snabbväxande som avenboken? Någon som vet? 
Hur som helst så är det dessa vi bollar emellan, kommentera gärna vad ni tycker, vilken hade ni tagit?

 

★ Trädgård | |
#1 - - s.:

Tuja växer långsamt. Absolut inga femtio centimeter per år. Min mamma har satt några tujor intill varandra, planterade med några års mellanrum och de som sattes först har bara växt någon/några decimeter sedan dess. För att en sådan häck ska bli bra måste man nog köpa större tujor redan från början om de ska få en häck/staketeffekt på någorlunda kort tid - och då blir det förstås dyrare också.

Svar: Oj såpass lite? Ska visa din kommentar för mannen ;) tack!
Familjen

#2 - - Anonym:

Avenboken skulle jag valt, lätt! Tycker den var vacker, kanske ska satsa på den hos oss också! 😊 /vinkelhuset.blogg.se

Svar: Ja visst är den! Riktigt vacker, föll för den första gången jag såg den :)
Familjen

#3 - - s.:

Ja, tyvärr verkar de vara riktigt sega. Men jag är ingen tujaexpert så jag vågar inte svära på att det är samma sak med alla sorter ;). Om jag minns rätt har min mamma en sort som heter Smaragd (alternativt Brabant som ni är inne på). Sedan kan det ju vara så att växthastigheten varierar beroende på var man bor också. Min mors tujor bor i zon 6, nära en sjö och i blåsigt läge. Kanske påverkar sådant?

Men jag tycker nog att avenboken är ett mycket finare alternativ ändå1 :)

Svar: Jo så kan det mycket väl vara. Vi bor i zon 4 så det kan ju skiljas på så sätt. Men hur som helst så lutar det nu pt Avenbok! Tack :)
Familjen

#4 - - lacrimosabloggen.se:

Definitivt Avenboken!
Sorry Daniel 😂

Svar: Bra Lis :D
Familjen

#5 - - Lena:

Vi pratade ju lite om då vi sågs men skriver ändå ;-)
Dom tjuijor jag sett hos grannar växer ganska fort och säljs ofta billigt
nu på våren, fördel: växer snabbt,tålig,fin hela året och tät
nackdel: äldre häckar kan bli bruna o risiga (som d flesta andra)
Avenbok, fördel: prisvärd,växer fort o är väldigt fin halva året.
Nackdel: en av d absolut fulaste häckar som finns vinterhalvåret ;-)
Då är det ej mycket skydd kvar mot stora vägen. Va gäller pris så får du sätta fler plantor av en vanlig häck en av tex tuijor som är bredare
Du får åka runt lite o kolla läget, fundera på vad som är viktigt för er med häcken. i slutändan är det ändå ni som ska va nöjda

Upp